Is een herstelling verplicht na een ongeval?

Betrokken bij een ongeval, veroorzaakt door iemand anders? Dan hebt u als slachtoffer van schade recht op het bedrag dat nodig is om uw auto te laten herstellen, ongeacht of u dat ook effectief doet. U kunt echter evengoed blijven rondrijden met een kras of deuk en de schadevergoeding in eigen zak steken, zonder dat er sprake is van enig misbruik.

Herstelling van uw voertuig is dus niet verplicht. U mag het zelfs in zijn huidige staat verkopen, terwijl u beschikt over de door de verzekering toegekende vergoeding. Natuurlijk raden we u aan uw auto wel te laten herstellen, voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Let wel: beschikt u over een verzekering ‘eigen schade’ of een omniumverzekering dan mag het contract bepalen dat de btw alleen vergoed wordt als u inderdaad de schade hebt laten herstellen. In dat geval zult u wel de herstellingsfactuur moeten voorleggen. Lees er dus zeker uw polis op na, of doe navraag bij uw verzekeringsmakelaar.  

Let wel: als het gaat om een “eigen schade” of omniumverzekering, dan mag het contract bepalen dat de btw alleen vergoed wordt als je inderdaad tot herstelling bent overgegaan en op vertoon van de herstellingsfactuur.